Joi, 05 August 2021
   Newsletter

Doriti sa primiti stiri referitoare la activitatea Politiei Locale Botosani? Introduceti aici adresa dvs. de mail:

   


   Situatii de urgenta

Pentru situatii de urgenta apelati la nr. de telefon: 513100.
pentru sesizari online click aici


   Contact

  Politia Locala
  Botosani

Mihail Kogalniceanu nr. 16
Telefon: 0231.513.100; 0331.401.541;
Fax: 0231.527.022
Email: politialocalabt@yahoo.com

Daca doriti ca mesajul dumneavoastra sa apara pe site, scrieti-ne in cartea de oaspeti

Analiza activitatii desfasurate de Politia Locala in perioada 08.05-14.05.2011

                   În perioada 08.05 - 14.05.2011, Poliţia Locală Botoşani a desfăşurat multiple activităţi de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, conform competenţelor ce-i revin prin Legea 155/2010, intervenindu-se cu măsuri specifice în situaţia în care s-au constatat încălcări ale actelor normative pentru care suntem abilitaţi să constatăm şi să aplicăm sancţiuni.
                                     
                                           *
Potrivit competenţelor ce ne revin pe linie de constatare a contravenţiilor, în perioada menţionată au fost aplicate 97 sancţiuni contravenţionale, după cum urmează:
 Legea 61/1991 ---------8;
 Legea 12/1990 ---------21;
 H.C.L. 261/2009 ------ 48;
 H.C.L. 76/2002 -------- 5;
 H.C.L. 202/2005 ------- 4;
 O.G.99/2000 ----------- 2.
 H.C.L. 203/2005 -------- 3.
În perioada supusă analizei, poliţiştii locali, au constatat un număr de 97 contravenţii, fiind aplicate 34 sancţiuni cu amendă în valoare totală de 11.800 lei, 20 sancţiuni cu avertisment şi confiscarea sumelor de bani provenite din activităţi de comerţ ilicit şi 43 cazuri, în care, datorită pericolului social redus al faptelor, s-a dispus avertizarea scrisă a contravenienţilor.

                                     *
Menţinerea ordinii şi liniştii publice pe raza municipiului Botoşani

În vederea îndeplinirii acestei sarcini, au fost efectuate patrulări în zonele de competenţă, în trei schimburi, patrule mixte (câte 10 poliţişti locali/zi) cu agenţi ai Poliţiei Municipiului şi s-au efectuat intervenţii rapide în cazurile în care s-a impus această măsură.
 
Conform Legii 61/1991, au fost constatate 8 contravenţii, sancţionate cu amendă în valoare de totală de 1.300 lei.
În funcţie de articolul din lege încălcat, sancţiunile contravenţionale aplicate, se referă la:
  Un număr de 2  persoane au fost sancţionate conform art. 3, pct. 23, cu amendă în valoare de 200 lei, deoarece au fost surprinse consumând băuturi alcoolice pe domeniul public.
  Un număr de 2 persoane au fost sancţionte contravenţional, conform art. 3, pct. 3, cu amendă în valoare de 300 lei, pentru apel repetat la mila publicului a unor persoane apte de muncă.
  O persoană a fost sancţionată contravenţional, conform art. 3, pct. 1, cu amendă în valoare de 200 lei, pentru adresare de injurii şi expresii jignitoare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă la adresa cetăţenilor.
  Două persoane au fost sancţionate contravenţional, cu amendă în valoare de 400 lei conform art. 3, pct. 24, pentru provocare şi participare la scandal.
  O persoană a fost sancţionată contravenţional, cu amendă în valoare de 200 lei, conform art. 3, pct. 25, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

 

 

         Combaterea comerţului stradal neautorizat
S-au executat activităţi operative pentru combaterea comerţului neautorizat precum şi a altor fapte antisociale în special în Piaţa Centrală, dar şi în celelalte zone ale municipiului.


Conform Legii 12/1990, au fost sancţionate 21 persoane, din care una cu amendă în valoare de 1000 lei şi 20 cu avertisment şi confiscarea sumei de 129 lei, precum şi a mai multor bunuri expuse la vânzare fără documente de provenienţă.

 

  Conform H.C.L. 202/2005, privind activităţi de comerţ ilicit, au fost sancţionate 4 persoane, cu amendă în valoare de 300 lei, conform art. 29, alin.2, lit. J, deoarece comercializau produse în alte locuri decât cele stabilite de administraţia pieţei.
     

            Conform O.G.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă au fost  sancţionate 2 persoane, cu amendă în valoare de 600 lei, conform art. 73, pct.1, pentru desăşuarea de acte de comerţ,  fără a deţine acord de utilizare a domeniului public.

 

Prevenirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul protecţiei mediului
S-au desfăşurat activităţi de verificare a agenţilor economici cu privire la existenţa contractului pentru prestarea activităţii serviciului de salubrizare. În perioada supusă analizei au fost verificate un număr de 82 de societăţi, în vederea existenţei contractului pentru prestarea activităţii serviciului de salubrizare, societăţi care au fost informate să intre în legalitate, după care vor fi sancţionaţi conform H.C.L. nr. 3/2008, urmând ca din săptămâna viitoare, cei care nu au intrat în legalitatea să fie sancţionaţi contravenţional.
În vederea păstrării curăţeniei oraşului, s-a acţionat zilnic pentru depistarea şi sancţionarea persoanelor care distrug domeniul public, ce depozitează gunoi menajer, deşeuri, moloz, etc. în locuri neautorizate, prin patrulare şi organizarea de pânde în locurile în care de obicei se manifestă acest fenomen, fiind surprinse şi sancţionate conform H.C.L. 76/2002, un număr de 5 persoane sancţionate cu amendă în valoare de 600 lei după cum urmează:
  Un număr de 4  persoane au fost sancţionate conform art. 3, lit.c, cu amendă în valoare de 400 lei, deoarece fost depistate abandonând deşeuri menajere pe domeniul public din municipiul Botoşani.
  O persoană a fost sancţionată contravenţioanl, cu amendă în valoare de 200 lei, conform art. 1, lit.v, deoarece a fost depistată în timp ce crea obstacole, depozitând materiale pe partea carosabilă.


Conform H.C.L. 203/2005, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de administrare  cimitirelor, aflate în proprietatea municipiului Botoşani, au fost 3 persoane cu amendă în valoare de 300 lei , conform art. 36, lit.d, pct.1, deoarece au fost depistate consumând băuturi alcoolice în Cimitirul Pacea.

 


Prevenirea şi sancţionarea contravenţiilor
în domeniul disciplinei în construcţii şi afişajului stardal
S-au desfăşurat activităţi de verificare a extinderilor fără autorizaţie, conform Legii 50/1991. Cu această ocazie au fost aplicate 6 sancţiuni cu amendă în valoare de 6000 lei, conform art. 26, alin. 1, lit. a, pentru efectuarea lăcrărilor fără autorizaţie de construcţie.

           
                                                            *
Circulaţie pe drumurile publice
Au fost desfăşurate activităţi cu privire la circulaţia autovehiculelor destinate transportului de persoane inculusiv servicii de turism şi a vehiculelor destinate transportului de mărfuri şi bunuri a căror masă maximă autorizată este mai mare de 3,5 tone. Au fost verificate 2 societăţi, punându-li-se în vedere să intre în legalitate până la începutul acestei săptămâni. De asemeni portivit competenţelor conferite de art. 7, lit.b şi i din Legea 155/2009 au fost înaintată o adresă privind lipsa indicatoarelor rutiere cu semnificaţia aacesul interzis al vehiculelor cu masă maximă admisă mai mare de 3,5 tone, cât şi a vehiculelor cu tracţiune animală pe diferite tronsoane de drum din municipiul Botoşani.
 În vederea fluidizării traficului rutier şi pietonal, în funcţie de competenţele ce ne revin pe această linie, au fost desfăşurate activităţi specifice pentru depistarea persoanelor care staţionează cu autovehiculele, le parchează în locuri interzise ori care circulă prin astfel de locuri.
                                                             
 Conform H.C.L. 261/1009 au fost constatate 48 contravenţii, din care 5 sancţionate cu amendă în valoare de 1.700 lei şi 43 avertisment scris, după cum urmează:
  Un număr de 44 persoane au fost sancţionate contravenţional, conform art. 14, alin. 9, din care 5 cu amendă în valoare de 1.700 lei şi 39  cu avertisment scris, deoarece nu au făcut dovada achitării taxei în parcare cu plată;
  Două persoane au fost sancţionate contravenţional, conform art. 14, alin. 2, cu avertisment scris , deoerece a parcat autoturismul pe loc concesionat.
  Două persoane au fost sancţionate contravenţional, cu avertisment scris, conform art. 5, alin.1, deoerece au circulat cu bicicleta pe alei pietonale şi prin parcuri.

 


ACTIVITATEA DESFĂŞURATĂ PENTRU IDENTIFICAREA AUTOVEHICULELOR PARCATE NEREGULAMENTAR:

În cursul acestei săptămâni, agenţii Poliţiei Locale au acţionat în comun cu angajaţi ai S.C. HI SPEED RECOVERY S.R.L. pentru identificarea autovehiculelor parcate neregulamentar. Au fost  constatate un număr de 48 contravenţii,  din care  5  sancţionate cu amendă în valoare de 1.700 lei şi 43 cu avertisment scris.
Contravenţiile au fost constatate în următoarele zone:
- Calea Naţională -----------------26;
- Armeană ------------------------- 8;
- Marchian   ------------------------ 7;
- Maxim Gorki   -------------------4;
- Alte zone ------------------------3.


ACTIVITATEA DE PREVENIRE DESFĂŞURATĂ ÎN PATRULE MIXTE :

S-a executat serviciul în patrule mixte cu agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani, acţionând zilnic, un număr de 12 agenţi din care 2 pe linie de circulaţie şi 10 pe linie de ordine publică  (4 în schimbul I, şi 2 în schimbul II, 4 în schimbul III).
În cazul sesizărilor primite prin numărul de urgenţă 112, a sesizărilor cetăţenilor ori din oficiu, s-a dispus deplasarea echipei de intervenţie în toate cazurile în care s-a impus.
Tot în categoria activităţilor preventive, în special, în ceea ce priveşte  menţinerea unui climat de ordine şi linişte corespunzător, au fost legitimate 430 persoane, 397 atenţionate şi au fost dispersate 66 grupuri, care se manifestau zgomotos ori nu-şi justificau prezenţa în anumite locuri sau la anumite ore, iar în 7 cazuri s-a acţionat pentru aplanarea unor conflicte.

Activităţi de constatare a contravenţiilor în patrule mixte:

- Poliţie Locală
Poliţişti locali Ordine Publică:
Au constatat 38 contravenţii, din care 20 avertismente şi confiscarea sumei de 129 lei  şi 6 cu amendă în valoare de 1.150 şi 12 avertismente scrise după cum urmează:
- Conform Legii 12/1990 au fost sancţionate 20 persoane, cu avertisment şi confiscarea sumei de 129 lei.
- Conform Legii 61/1991 au fost sancţionate 3 persoane, cu amendă în valoare de 500 lei.
- Conform H.C.L. 261/2009 au fost sancţionate 13 persoane, din care una cu amendă în valoare de 500 lei şi 12 cu avertisment scris.
- Conform H.C.L. 76/2002 a fost sancţionată o persoane cu amendă în valoare de 100 lei.
- Conform H.C.L. 202/2005 a fost sancţionată o persoană cu amendăîn valoare de 50 lei.
Poliţişti locali Rutier:
- Conform H.C.L. 76/2002 au fost constatate 2 contravenţii, sancţionate cu amendă în valoare de 200 lei.

ALTE ASPECTE:
Au fost supravegheate unităţile de învăţământ avute în consemn, pentru îndepărtarea din preajma acestora a persoanelor care nu-şi justifică prezenţa, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale din incinta şi zonele limitrofe ale acestor instituţii, nefiind constatate probleme deosebite.
            S-a acţionat în zona cimitirelor Pacea şi Eternitatea pentru combaterea faptelor antisociale şi îndepărtarea din zonă a persoanelor fără adăpost, care apelează la mila publicului ori a celor care consumă băuturi alcoolice.
               În cursul săptămânii s-a patrulat în permanenţă în parcuri, pe pietonalele Unirii, Transilvaniei şi Bancar, dar şi în celelalte zone, pentru prevenirea distrugerii arborilor, arbuştilor, a instalaţiilor de iluminat ornamentale, dar şi a celorlalte amenajări din aceste zone.
 Patrulele Poliţiei Locale, au avut în atenţie supravegherea magazinelor care comercializează substanţe etnobotanice. S-a constatat că toate magazinele au fost desfiinţate, cu excepţia celui din str. Primăverii nr.28.  Magazinul a fost deschis până în jurul orelor 02.00, dar nicio persoană nu a intrat să cumpere vreun produs.

                                                                      DIRECTOR EXECUTIV,
                                                                              Ioan ONUŢUPrinteaza articol
Copyright 2008 © Politia Locala Botosani. Toate drepturile rezervate.
Made by: